Chef Alon Shaya, Pemenang James Beard, Untuk Membuka Kedai Makan Israel di Wynn
Toto

Chef Alon Shaya, Pemenang James Beard, Untuk Membuka Kedai Makan Israel di Wynn

Chef Mediterranean yang memenangi berbilang James Beard, Alon Shaya sedang membuka restoran baharu di Wynn. Kedai makan yang belum dinamakan Live SGP itu akan dilancarkan pada musim sejuk akan datang di ruang seluas 14,000 kaki persegi, yang dahulunya menempatkan kelab malam Wynn’s Tryst dan Intrigue.

Alon Shaya
Chef selebriti Alon Shaya membawa makanan Israel semasa mudanya ke Wynn Las Vegas. (Imej: faviar.com)
“Restoran itu benar-benar perlu memenuhi ruang itu,” kata Shaya kepada Eater Vegas. “Saya mengharapkan untuk membawa gaya memasak saya ke Vegas dan membuat sesuatu yang benar-benar istimewa.”

Shaya kelahiran Israel – yang akan mengendalikan restoran itu bersama isteri kelahiran Georgia, Emily Shaya – menyifatkan makanan kepada Eater Vegas sebagai “sangat menjiwai” dan “tidak terlalu direka – banyak rempah ratus, banyak bijirin, banyak. daripada daging panggang.”

Sambil mereka menjamu selera di Shaya yang dibesarkan di rumah, tetamu akan dapat menikmati ciri khas kelab malam Wynn yang dahulu: pemandangan penuh air terjun berlatarkan 90 kaki di luar.

Permulaan Pedas
Ibu bapa Shaya memindahkannya dari Israel ke Philadelphia ketika dia berumur 4 tahun — masa yang sukar untuk menjadi berbeza.

“Apabila anda berada pada usia itu, anda hanya mahu menjadi sama,” kata Shaya kepada Eater Vegas. Memandangkan dirinya sering bersendirian, dia mencari ketenangan di dapur. Menjelang umur 7 tahun, dia mendapati dirinya mencontohi resipi Timur Tengah dan Mediterranean yang berat hummus daripada nenek Bulgaria-Israel yang dikasihinya, Matilda.

Shaya, yang menghadiri Institut Kulinari Amerika, memulakan kerjaya Keluaran Sidney profesionalnya di Vegas, menjalani latihan di Napa di Rio di bawah cef legenda Perancis Jean-Louis Palladin. Menjelang 2015, dia memenangi Anugerah James Beard pertamanya, untuk “Chef Terbaik: Selatan,” selepas membuka restoran Itali Domenica di New Orleans. Pada masa itu, dia telah memasukkan bahan-bahan Timur Tengah ke dalam menu restoran.

Kesukaran dalam Mudah Besar
Shaya juga pernah menjadi chef eksekutif dan sebahagian pemilik restoran Israel yang masih menggunakan namanya di New Orleans. Pada 2016, Yayasan James Beard menamakan Shaya “Restoran Baharu Terbaik Amerika.” Walau bagaimanapun, Besh Restaurant Group (BRG) – syarikat yang mempunyai kepentingan mengawal dalam kedai makan itu dan Domenica – telah menamatkan Shaya daripada kedua-duanya pada 2017. Itu adalah selepas penerbitan pendedahan New Orleans Times-Picayune mengenai tuduhan gangguan seksual di BRG. Shaya tidak terlibat, tetapi berkongsi maklumat dengan wartawan artikel itu.

“Saya berasa seperti dipecat kerana bercakap … dan kerana berdiri,” katanya kepada akhbar itu dalam wawancara susulan. Dalam pemfailan mahkamah, BRG mempertikaikan tuntutan itu. Shaya menyaman BRG untuk mengeluarkan Togel Hongkong namanya daripada restoran itu, tetapi kalah dalam pertempuran itu pada 2018. Dia kemudiannya menetap dengan BRG.

Shayas terpaksa bermula dari awal, membuka dua restoran moden Israel mereka sendiri pada 2018: Saba (Ibrani untuk “datuk) di New Orleans, dan Safta (Ibrani untuk “nenek”) di Denver. Shaya memberitahu Eater Vegas dia menantikan restoran baharunya yang ketiga.

“Vegas, bagi saya, seperti kepulangan,” katanya. “Ia adalah bulatan penuh untuk dapat kembali dan menyatakan diri saya (dengan) masakan ini.”